image011

Dynia to prawdziwa jesienno-zimowa składnica witamin do uniwersalnego wykorzystania, niekwestionowany as w kuchni. Jest ona bogatym źródłem wielu witamin i co najważniejsze, po obróbce termicznej warzywo to nie traci swoich wartości odżywczych.

Wychowawczynie klas 2c i 3a postanowiły wykorzystać dynię do promowania zdrowego odżywiania się. Wraz uczniami przygotowały podczas zajęć rozgrzewającą zupę dyniową, którą wszyscy zajadali ze smakiem. Pomysł entuzjastycznie przyjęli rodzice, którzy chętnie włączyli się w poszerzanie horyzontów kulinarnych dzieci, piekąc ciasta z dyni, dyniowe babeczki, ciasteczka , a nawet dyniowe frytki.

 

 

Odbyły się również lekcje przyrody, z dynią tle. Uczniowie uczyli się budowy dyni, rozpoznawali ich rodzaje, wartości odżywcze oraz sposoby jej wykorzystania w kuchni i nie tylko.

Promowanie jesiennego warzywa, było także okazją do wspólnego spędzenia czasu rodziców z dziećmi w domu i wykonania dekoracji z dynią w roli głównej. Powstałe dzieła zdobią korytarz na drugim piętrze.

Dzień udał się fantastycznie. Dziękujemy wszystkim rodzicom za zaangażowanie i pomoc.

image001_image003_image005_image006_image007_image009_image010_image008

Początek strony