W piątek 20 października odbyła się w naszej szkole uroczystość pasowania na ucznia. Jest to szczególny dzień, który na długo pozostanie w pamięci każdego ucznia klasy pierwszej. To pierwszy moment, w którym pierwszoklasiści składają ślubowanie, są pasowani i oficjalnie dołączają do społeczności uczniów. W tym dniu dzieci zaprezentowały swoje umiejętności przed publicznością, wśród której znaleźli się ich rodzice, członkowie rodzin, pracownicy szkoły, dyrektorzy i zaproszeni goście. Wszystkim pierwszoklasistom w tak ważnym dla nich w dniu życzymy wielu sukcesów na nowej drodze obowiązków szkolnych.
Dnia 26 października w naszej szkole odbyła się dyskoteka szkolna. Wydarzenie to dostarczyło uczniom wiele radości i zabawy.
Organizatorami dyskoteki byli członkowie Samorządu Uczniowskiego, którzy starali się stworzyć niezapomnianą atmosferę. Sala gimnastyczna została przystrojona kolorowymi balonami oraz wstążkami.
Obchody Dnia Warzyw i Owoców w klasie IIa były doskonałą okazją do promowania zdrowego stylu życia oraz edukacji najmłodszych o korzyściach płynących z jedzenia warzyw i owoców. Była to nie tylko świetna zabawa, ale także ważny element budowania nawyków żywieniowych, które przysłużą się dzieciom przez całe życie. Warto podkreślić, że warzywa i owoce są źródłem witamin, minerałów i błonnika, które wspierają rozwijający się organizm dziecka.Światowy Dzień Owoców i Warzyw przypada zawsze w trzeci piątek października. W tym roku był to 20 października.Uczniowie klasy IIa przygotowali zdrowe przekąski, których głównym składnikiem były owoce i warzywa.
Dnia 24 października obchodzimy "Światowy Dzień Origami”. Z tej okazji w naszej szkole odbyła się wyjątkowa i pełna kreatywności inicjatywa. Uczniowie z Samorządu Szkolnego oraz zaproszeni przez nich pomocnicy wcielili się w instruktorów origami i udali do klas 1-3 oraz zerówek, w budynku szkoły przy ul. Hirszfelda.
Uczniowie klas młodszych mieli okazję doświadczyć magii origami, sztuki składania papieru, która pozwala przekształcać zwykłe arkusze w niesamowite dzieła sztuki.
Dynia to prawdziwa jesienno-zimowa składnica witamin do uniwersalnego wykorzystania, niekwestionowany as w kuchni. Jest ona bogatym źródłem wielu witamin i co najważniejsze, po obróbce termicznej warzywo to nie traci swoich wartości odżywczych.
Wychowawczynie klas 2c i 3a postanowiły wykorzystać dynię do promowania zdrowego odżywiania się. Wraz uczniami przygotowały podczas zajęć rozgrzewającą zupę dyniową, którą wszyscy zajadali ze smakiem. Pomysł entuzjastycznie przyjęli rodzice, którzy chętnie włączyli się w poszerzanie horyzontów kulinarnych dzieci, piekąc ciasta z dyni, dyniowe babeczki, ciasteczka , a nawet dyniowe frytki.